Tel.+48 797 503 530, +48 572 851 108
Napiszkontakt@opackserwis.pl, sprzedaz@opackserwis.pl
Adresul. Budowlana 2A, 65-386 Zielona Góra
Godziny otwarcia:poniedziałek - piątek (8-16)
 - 
Czech
 - 
cs
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Italian
 - 
it
Russian
 - 
ru
Polish
 - 
pl

Jakie opakowania mogą być stosowane w przemyśle spożywczym?

2023-08-01

Jakie opakowania mogą być stosowane w przemyśle spożywczym?

Branża spożywcza jest jednym z większych klientów przedsiębiorstw zajmujących się produkcją opakowań z tworzywa sztucznego. Dzisiaj trudno sobie komukolwiek wyobrazić wizytę w sklepie bez widoku plastikowych pojemników, słoików i butelek. To one stanowią przeważającą większość opakowań, w których przechowywane są artykuły spożywcze. Choć wielu z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, istnieje wiele rodzajów tworzywa sztucznego, z którego można wytwarzać pojemniki. Nie każdy z nich będzie właściwy w przypadku produktów, które potem trafią na nasz talerz czy do szklanek. Jakie warunki musi spełniać plastik, żeby można go wykorzystać w branży spożywczej?

Najlepsze tworzywo dla branży spożywczej, czyli PET

Spośród najpopularniejszych rodzajów tworzywa sztucznego wyróżnia się sześć z nich. Są to HDPE, PCV, LDPE, PP, PS oraz PET. Ten ostatni spotkamy najczęściej pośród sklepowych półek. PET, czyli termoplastyczny polimer, to rodzaj tworzywa średniej gęstości, który ze względu na swoje właściwości często jest wykorzystywany przez producentów opakowań dla sektora spożywczego. PET, w przeciwieństwie do niektórych rodzajów plastiku, ma znikomy wpływ na nasze zdrowie oraz funkcjonowanie organizmu ludzkiego, a to cecha niezbędna, jeśli myślimy o bezpiecznym przechowywaniu produktów do jedzenia.

Butelki oraz słoiki PET mogą posiadać różną barwę, ale najczęściej zobaczymy je w formie transparentnej, podobnej do szkła. Kolejną zaletą opakowań PET jest lekka waga, co ma szczególne znacznie w przypadku transportowanych towarów. Jednak największą korzyścią z wykorzystywania butelek oraz innych pojemników z plastiku jest to, że się nie tłuką, a tym samym nie narażają producenta napojów, oleju, przetworów lub innych towarów na ewentualne straty. To także korzyść dla konsumentów, którzy nie muszą się obawiać, że opakowanie PET zbije się o podłogę.

Znakomite właściwości tworzywa sztucznego do produkowania opakowań na żywność

Opakowania PET, takie jak butelki, kanistry czy słoiki, nie wpływają również na właściwości żywności umieszczonych w środku – plastik nie zmienia smaku, stanu skupienia ani innych walorów produktów do spożywania. Materiał wykorzystywany do produkcji opakowań jest także nietoksyczny i bezwonny, co również jest nie bez znaczenia dla przedstawicieli z branży spożywczej poszukujących idealnych pojemników. Ponadto tworzywo PET wykazuje także właściwości niehigroskopijne, co oznacza, że artykuły, które z niego powstają nie przeciekają i nie przepuszczają wody. Opisywany przez nas plastik chroni także żywność przed uszkodzeniem mechanicznym, ułatwia jej przechowywanie i magazynowanie.